Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi

ÇOMÜ-DEKUM SAMANDAĞ (HATAY) KUMSALLARINDA

DEKUM Hatay'ın Samandağ Kumsalları'nda yuvalayan Chelonia mydas ve Caretta caretta yuvalarını izledi ve korudu.

Üniversitemiz öğrencileri Samandağ (Hatay) kumsallarında 2020 yılında düzenlenen koruma ve izleme çalışmalarına katılmışlardır.

HATAY İLİ SAMANDAĞ KUMSALI DENİZ KAPLUMBAĞASI

(Chelonia mydas ve Caretta caretta) POPULASYONLARININ ARAŞTIRILMASI ve KORUNMASI (2020)

 

 

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 7. Bölge Hatay Şube Müdürlüğü, Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği, Cumhuriyet Üniversitesi ve Onsekiz Mart Üniversitesi arasında imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde, 2020 üreme sezonunda “Hatay ili Samandağ kumsalı deniz kaplumbağası (Chelonia mydas ve Caretta caretta) popülasyonlarının araştırılması ve korunması” çalışmaları yapılmıştır.

Türkiye biyo-çeşitlilik yönünden çok zengin bir fauna ve floraya sahiptir. Bu zenginliklerden biri de Türkiye'nin Akdeniz sahillerine düzenli olarak yuva yapan Caretta caretta (L. 1758) (adi deniz kaplumbağası) ve Chelonia mydas (L. 1758) (yeşil deniz kaplumbağası) türü deniz kaplumbağalarıdır. İnsanların gerek doğrudan gerekse dolaylı etkileri sonucu C. mydas ülkemizin de üye olduğu IUCN (Uluslar Arası Dünya Doğayı Koruma Birliği) kriterlerine göre “nesli tehlike altında olan,” Akdeniz populasyonu ise “kritik olarak tehlike altında olan” türler arasında, C. caretta ise “nesli tehdit altında olan” türler arasındadır (IUCN, 2000). Ayrıca ülkemizin de taraf olduğu Bern ve Barselona anlaşmaları gereği deniz kaplumbağaları “kesin koruma altına alınan fauna türleri” listesinde yer almaktadır.

2020 üreme sezonunda, Samandağ Kumsalında yeşil kaplumbağa (C. mydas) ve iribaş deniz kaplumbağaları (C. caretta) araştırıldı ve korunma teknikleri tespit edildi. Yuvaların denizden uzaklığı, yatay ve dikey mesafede dağılımları, yavru başarısı, yuva derinliği ve kuluçka süreleri tespit edildi.

Arazi çalışmalarını dönem boyunca okulumuz öğrencilerinden Selma KIRBECİ ve Halil TOPRAK tarafından yapımıştır. Çalışmalar  Cumhuriyet Üniversitesi’ nden  Doc. Dr. Bektaş SÖNMEZ gözetiminde gerçekleşmiştir. Gönüllü katılım gerçekleştiren öğrenciler hem arazi çalışmalarına hem de kontrollü yuva açılışlarına yardımcı olmuştur.

 

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü

Sıvas Cumhuriyet Üniversitesi

Samandağ Çevre Koruma Derneği

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi