Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi

Çanakkale'de de Caretta caretta yuvası

Çanakkale'de 10.10.2020 tarihinde yöre sakinleri Çanakkale'de kumsalda Caretta caretta yavrularını farketmişlerdir. DEKUM, Doğa Koruma ve Milli Parklar Çanakkale Şube Müdürlüğü aracılığı ile bilgilendirilmiştir. Yuva uzman tarafından incelemeye alınmış, yuvadaki yavrular denize salınmış ve yuva bilgileri kaydedilmiştir.

Yuva kumsaldaki kişilerce farkedilmiş ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Çanakkale Şube Müdürlüğü'ne bildirilmiştir. Şube Müdürü Ozan Hacıalioğlu DEKUM'u bilgilendirerek Uzman Selma Kırbeci'nin kumsala ulaşmasını ve yuvaya müdahale etmesini sağlamıştır. Uzman yuva ile ilgili kayıtları alarak canlı olan yavruları denize salmıştır. Kumsalı incelediğinde ayrıca bir yuvaya rastlamamıştır. 

Çevre sakinleri daha önce hiç yavru kaplumbağa görmedikleri ve yuvaya rastlamadıklarını belirtmişlerdir, ayrıca kıyıya çıkan herhangi bir anaç kaplumbağaya da rastlamadıklarını ancak dalış yaptıkları sırada yetişkin birey gördüklerini söylemişlerdir.

Bilindiği üzere Deniz Kaplumbağaları ülkemizde Muğla kıyılarından itibaren Hatay ili Samandağ kıyılarına kadar çeşitli kumsalları yuvalamak üzere kullanır.  Son kayıtlar İzmir Kuşadası Doğanbey ve İzmir Urla'da sporadik olarak yuvalama yaptıklarını gösterse de şimdiye kadar bu kadar kuzeyde yuva bilgisine rastlanmamış idi. Deniz kaplumbağalarının bu alanı beslenme amaçlı kullandıkları bilinmekteydi. Ancak bu kumsalda ilk kez yuva kaydının olması, bölgede bakir olarak kalan başka alanların da yuvalama amaçlı kullanılabileceğini göstermektedir.