Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi

2022 yılı Samandağ Deniz Kaplumbağaları İzleme ve Koruma Çalışmaları Tamamlandı

Yuvalama sezonu 2021 - Samandağ Deniz Kaplumbağaları Yaklaşık 14 km uzunluğundaki Samandağ ve uzantılı olan kumsallarda 2022 yılında deniz kaplumbağaları izleme ve koruma çalışmaları tamamlandı.

Ağırlıklı olarak Chelonia mydas (yeşil deniz kaplumbağası) türü deniz kaplumbağasının önemli bir yuvalama alanıdır.   15 Mayıs - 15 Eylül tarihleri arasında yapılan izleme çalışmaları sonucunda toplam 1675 Chelonia mydas ve 4 adet Caretta caretta yuvası kaydedilmiştir. Kumsaldaki izleme çalışmalarına ÇOMÜ'den proje kapsamında bir yüksek lisans öğrencisi (Emre Sandık), gönüllü olarak çok sayıda öğrenci katılarak izleme çalışmalarını yürütmüşlerdir. İzleme ve koruma çalışmaları Sivas Cumhuriyet Üniversitesi koordinatörlüğünde (Doç. Dr. Bektaş Sönmez), Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirilmiştir.