Çanakkale ve çevresinde yaralı olarak bulunan deniz kaplumbağalarını tedavileri üniversitemiz bünyesinde devam ediyor
Yaklaşık 100 milyon yıldır yeryüzünde oldukları düşünülen deniz kaplumbağalarının, insanoğlunun artan nüfusu, habitat bozulması, kirlilik vb. nedenlerle günümüzde sayıları giderek azalmakta ve nesli tükenme tehlikesi olduğu için koruma altına alınmaktadır. Ülkemizde yuvalayan iki tür deniz kaplumbağasından biri; uluslararası doğa koruma birliği tarafından hassas kategorisine alınanCaretta caretta, diğeri ise nesli tükenmekte olan kategoride yer alan Chelonia mydas.
Üniversitemiz bünyesindeki Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezinin (DEKUM) faaliyetlerinden biri de Çanakkale ve çevresinde yaralı olarak bulunan deniz kaplumbağalarını tedavi etmek.
Daha önce de birçok deniz kaplumbağasını tedavi ederek sağlığına kavuşturan merkez, son olarak 25 Eylül 2016’da Gökçeada’da vatandaşlar tarafından bulunan Caretta caretta’nın ağzındaki olta çıkarıldıktan sonra deniz kaplumbağasının rutin besleme ve bakım işlemlerini yapıyor. Orman ve Su İşleri Çanakkale İli Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından ÇOMÜ – DEKUM’a teslim edilen deniz kaplumbağası burada sağlına kavuştuktan sonra denizdeki doğal ortamına bırakılacak.